tisdag 7 september 2010

Kommunal skattesänkning

Örebro kommun har en mycket god ekonomi. Kommunens ekonomi har klarat sig bra genom den lågkonjunktur som vi nu är på väg ut ur. När ekonomin i hela samhället nu blir allt bättre, får kommunen in mer pengar med samma skattesats som nu. Det ger goda möjligheter att sänka kommunalskatten, för att ge Örebros invånare ännu bättre ekonomi samtidigt som den kommunala servicen kan vara lika bra eller bättre. Kommunen är till för sina invånare och skall inte ta ut mer pengar i skatt än vad som är nödvändigt för en god kommunal service.

Sänkt skatt kan inte sättas i motsats till välfärd, vilket jag tidigare har utvecklat i denna blogg under rubriken Välfärd och skattesänkningar.
Lennart Bondeson, som är kommunalråd för Kristdemokraterna, har nu i eftermiddag sagt i radio att han utesluter skattesänkningar i Örebro kommun. Kristdemokraterna ingår i den politiska majoritet i kommunen som söker förnyat förtroende i valet. Han sade att han är medveten om att Moderaterna och Folkpartiet har uttalat sig för sänkt skatt, men sade att skattesänkning skulle det inte bli tal om de närmsta fyra åren.

Jag anser att Bondeson uttalar sig alltför kategoriskt. De fem partier som nu utgör den styrande majoriteten i Örebro kommun har kommit överens i flera frågor inför nästa mandatperiod, men i frågan om skattesatsen finns det ingen uppgörelse. Det blir alltså en fråga för förhandlingar. Partierna behöver inte vara överens i denna fråga innan valet. Skattesatsen är en stor fråga. Så länge väljarna vet att röster på Moderaterna eller Folkpartiet är röster på partier som är för sänkt skatt och röster på Kristdemokraterna är röster på ett parti som inte vill sänka skatten, kan väljarna avgöra vilket av dessa partier de vill rösta på.

Örebro kommun har mycket högre skatt än de flesta jämförbara kommuner. Västerås kommun har sänkt skatten sedan förra valet och tar ut 1 krona mindre i skatt för varje hundralapp som invånarna tjänar. Det vore konstigt om inte Örebro åtminstone kunde närma sig den skattesatsen.

Inga kommentarer: