fredag 3 september 2010

Välfärd och skattesänkningar

Socialdemokrater och andra politiker till vänster på den politiska skalan har en tendens att sätta välfärd i motsats till skattesänkningar. De tycks mena att välfärd bara kan vara skattefinansierad, och att ju lägre skatterna är, desto lägre välfärd har människorna.

Det finns inget sådant enkelt samband. En hel del av samhällets välfärd finansieras via skatten, men mycket mer av välfärden finansieras direkt av oss individer.

Om välfärd är allt det vi behöver för att fara väl genom livet - och vad skulle det annars vara - innefattar det exempelvis mat, dryck, bostad, grundläggande bohag och kläder. Mat och dryck är nödvändiga för vår dagliga överlevnad. Bostaden och kläderna ger oss värme och skydd mot väder och vind. Bohag omfattar bland anant säng, som vi behöver för att sova gott. De flesta av oss människor tjänar pengar genom arbete (nuvarande, eller för pensionärer tidigare, arbete), eller försörjs som barn av våra föräldrar. Dessa grundläggande behov betalar vi själva genom de pengar vi tjänar. Den skattefinansierade välfärden ger oss sjukvård, skola, äldreomsorg och annat som är mindre grundläggande behov än mat, dryck, bostad och kläder. Endast en liten del av oss människor behöver skattemedel för att via försörjningsstöd betala för de mest grundläggande behoven, och då oftast bara under begränsad tid.

När skatten sänks, har vi som individer mer pengar att lägga på vår grundläggande välfärd, som mat, dryck, bostad och bohag. Skattesänkningar gynnar därför välfärden för oss på individnivå. Med rätt skattesänkningar och ansvarsfull bundgetpolitik i stat och kommun drabbas inte de skattefinansierade delarna av välfärden heller av skattesänkningar. Det är således fel att sätta välfärd och skattesänkningar emot varandra.

Inga kommentarer: