tisdag 21 september 2010

Slutliga valresultat

På valnatten efter söndagen den 16 september 1979 såg det ut som om Socialdemokraterna och Västerpartiet kommunisterna skulle få en majoritet i riksdagen med ett mandats övervikt. Vid den slutliga rösträkningen onsdagen den 19 september visade det sig att de tre borgerliga partierna Moderaterna, Centern och Folkpartiet tillsammans hade fått en majoritet med ett mandats övervikt. De borgerliga kunde därför bilda koalitionsregeringen Fälldin II.

På valnatten efter söndagen den 19 september 2010 ser det ut som om Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna skulle få en majoritet i riksdagen med tre mandats övervikt. De fyra borgerliga partierna Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet får emellertid som regel fler utlandsröster än partierna till vänster. Det har varit rekordmånga förtidsröster, varav många inte räknades på valnatten, och det är fler utlandssvenskar nu än för trettioett år sedan. Med åtta riksdagspartier i stället för fem kan det bli en större skillnad i antalet mandat efter en ny rösträkning.

Kanske kan de borgerliga få majoritet i riksdagen vid den slutliga rösträkningen. Chansen är kanske inte så stor och beror i mångt och mycket på till vilka riksdagsvalkretsar olika röster skall räknas, men den finns där. Än så länge kan vi hoppas.

Inga kommentarer: