onsdag 11 september 2013

Kan Gibraltar bli större?

Några invånare i gränsstaden La Linea, på den spanska sidan av landgränsen mellan Spanien och Storbritannien, har börjat diskutera tanken på att staden skulle överföras till Gibraltar så att de kunde få bli brittiska medborgare. De är trötta på stadens dåliga ekonomi, särskilt som ekonomin är mycket bättre söder om gränsen.

Det här är intressant. Jag tycker alltid att det är intressant med gränsjusteringar. Om det skulle bli vanligare att kommuner skulle lämna ett land för ett annat, så skulle det också sätta ökad press på de höga politikerna att göra ett bra jobb. Med ett dåligt jobb så att landet får dålig ekonomi och dåliga förutsättningar i övrigt, skulle politikerna inte bara löpa risken att förlora nästa val, utan också risken att förlora områden av sitt land. Samtidigt skulle politiker som gör ett bra jobb kunna få landvinster att skryta med i sina kommande valrörelser.

Rimligtvis skulle frågor om att en kommun skulle byta land få avgöras efter folkomröstning. Det skulle ge mer makt till folket, genom ett nytt sätt för folket att påverka sina politiker. Det vore bra.

Jag antar att tanken på att La Linea skulle bli brittiskt blir överraskande för många, särskilt spanjorer som vill att Gibraltar skall bli spanskt. Om folket i La Linea är för denna idé, har jag svårt att se varför de inte skulle få byta land.

1 kommentar:

Anonym sa...

Gör Gotland till ett eget land.