måndag 30 september 2013

Trängselskatten fällde polis

Svea hovrätt har i dom den 26 september 2013 (mål nr B 3245-13) fällt en polis till ansvar för brott, bland annat för olovligt brukande av tjänstefordon. Fordonet har använts så att det har passerat en viss betalstation för trängselskatt 197 gånger under en tidsperiod då det inte ingick i arbetsuppgifterna för denna polis att köra polisfordonet där.

Trängselskatten är utformad för att ta ut skatt. Det är inte meningen att de registrerade uppgifterna om trängselskattepassager skall användas till något annat. Detta gör också att det är absolut sekretess på uppgifterna om tid och plats för passage av betalstationer för trängselskatt hos Transportstyrelsen. Normalt är det poliser som trots sekretessen vill använda uppgifter om trängselskattepassager i sina brottsutredningar. Enligt ett generellt undantag för utredning av brott har polismyndigheter också rätt att i begränsad omfattning få ut sådana uppgifter från Transportstyrelsen. Poliser brukar tycka att det är bra, även om de ibland har uttryckt att de önskar mer information än vad de får från Transportstyrelsen.

Det fordon som användes tillhörde polisen i det här fallet. Polisen har då vid sin internutredning inte behövt begära ut uppgifter om trängselskattepassager från Transportstyrelsen, utan uppgifterna har redan funnits på det trängselskattebeslut för fordonet som polismyndigheten har fått. Det känns ändå något ironiskt att en polis har fällts till ansvar för brott, tack vare uppgifter om passager av betalstationer för trängselskatt.

Inga kommentarer: