torsdag 3 oktober 2013

Beslutet om att stänga Lundsbergsskolan upphävt

Förvaltningsrätten i Stockholm har i dom den 2 oktober 2013 (mål nr 20781-13, 20802-13 och 21915-13) upphävt Skolinspektionens beslut att stänga Lundsbergsskolan.

Förvaltningsrätten konstaterade i domen att beslutet om tillfälligt verksamhetsförbud ytterst grundar sig på förhållandena vid elevhemmen på Lundsbergs skola. Tillsyn som innefattar skyldigheter för eller ingripanden mot enskilda kräver stöd i lag, det framgår av 8 kap. 2 § regeringsformen, en av Sveriges grundlagar. Mot denna bakgrund prövade rätten om det fanns stöd i skollagen för stängningen.

Lundsbergsskolan är en riksinternatskola, men lyder under samma regler om tillsyn i skollagen som andra skolor. Enligt skollagen omfattar tillsynen utbildning, i vid mening. Det omfattar t.ex. lägerskolor, utflykter och praktik. Rätten finner dock att merparten av verksamheten vid elevhemmen inte kan räknas som utbildning i skollagens mening. Även om rätten finner samband mellan utbildningsverksamheten och verksamheten vid elevhemmen på Lundsbergsskolan, blir slutsatsen att Skolinspektionens tillsyn inte sträcker sig till elevhemmen, annat än vad som händer där under skoldagarna.

Förvaltningsrätten skriver: "Skolinspektionen har inte ens påstått att själva utbildningen skulle ha sådana allvarliga brister att det finns skäl för tillfälligt verksamhetsförbud. Skolinspektionen har därmed inte haft laglig grund för sitt beslut om tillfälligt verksamhetsförbud och beslutet ska därför upphävas. Vid denna bedömning saknar förvaltningsrätten skäl att pröva övriga förutsättningar för tillfälligt verksamhetsförbud."

Förvaltningsrätten har skrivit en lång dom med utförlig redogörelse inte bara för nuvarande lagstiftning, utan även för tidigare regelverk och den rättsutveckling som har skett de senaste decennierna. Det framstår som en väl genomtänkt dom. Mot denna bakgrund och med tanke på slutsatsen, kan jag bara konstatera att Skolinspektionen får relativt hård kritik för det beslut som nu upphävs i och med domen. Det skall bli intressant att se om Skolinspektionen överklagar eller vilka andra konsekvenser som domen får.

Jag tycker att det är helt korrekt att upphäva beslutet under de förutsättningar som förvaltningsrätten för fram. Ett tillsynsbeslut måste givetvis ha stöd i lag. Enligt förvaltningsrätten hade inte Skolinspektionens beslut stöd i lag. Det är allvarligt.

Inga kommentarer: