tisdag 8 oktober 2013

Lakritspipan är räddad

EU- parlamentet röstade i dag igenom nya regler om tobaksvaror. De nya reglerna är inte alls lika hårda som de förslag som har presenterats tidigare under året. Bland annat kommer varor som till utseendet efterliknar tobaksvaror fortfarande vara tillåtna. Lakritspipan är således räddad.

Det här är bra. Det skall inte finnas för hårda regler. Med tanke på vad vi människor vetat i decennier om tobakens skadeverkningar, är bruk av tobak nu för tiden bevis på människors dumhet. Det innebär inte att ytterligare förbud hjälper mot tobaken, i synnerhet inte förbud mot perifera saker som lakritspipor. Förslaget om att förbjuda godis som lakritspipor är typexempel på sådant som ökar politikerföraktet - även av denna orsak var det bra att det förslaget inte blev verklighet, politiker i gemen är inte alltför dumma.

Jag är övertygad om att tobaksbruket med tiden kommer att dö ut. Det är bara en fråga om tid. Förbud mot godis som liknar tobaksvaror torde dock inte ha givit någon skjuts framåt mot det målet.

Inga kommentarer: