tisdag 15 oktober 2013

Friad från åtal om fortkörning på grund av nöd

Den som gör sig skyldig till en gärning som normalt är straffbelagd, kan ändå gå fri från straffansvar tack vare någon av de allmänna straffrihetsgrunderna. Till dessa hör bland annat nödvärn och nöd. Nöd föreligger enligt 24 kap. 4 § andra stycket brottsbalken, när fara hotar till liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse.

Hovrätten över Skåne och Blekinge har i dom den 10 oktober 2013 (mål nr B 1072-13) friat en man för fortkörning på grund av nöd. I korthet var situationen sådan att mannen låg i omkörningsfil på motorväg med en lastbil på sin högra sida, när en annan bil närmade sig mycket snabbt bakifrån. För att inte bli påkörd bakifrån, ökade mannen hastigheten så att han körde för fort, men kunde då undvika att bli påkörd.

Beskrivningen av händelsen bygger på den åtalades egen berättelse. Åklagaren presenterade ingen motbevisning, varken i tingsrätten eller i hovrätten. Såväl tingsrätten som hovrätten fann därför att mannens berättelse kunde ligga till grund för en friande dom på grund av nöd.

Det här är en intressant dom. Det är inte ofta en allmän straffrihetsgrund kan åberopas med framgång i trafikmål. Det är inte unikt, men det är ovanligt. Domen är kort, men välskriven, och jag ser ingen anledning att kritisera domstolarnas uppfattning. Samtidigt bör väl påpekas att domen inte ger något frikort för bilister att öka hastigheten vid omkörning på motorväg, bara för att en snabbare bil kommer bakifrån. Den bakomvarande bilen måste annalkas så pass fort att det finns en påtaglig fara för kollission, om inte den egna bilens hastighet ökas. Det är ingen vanlig situation.

Inga kommentarer: