onsdag 9 oktober 2013

Ett bra förslag om större offentlig sektor

Vi lever i en värld som förändras i allt snabbare takt. Lagstiftningen måste hålla jämna steg med utvecklingen och måste därför ofta också förändras i allt snabbare takt. Det medför större krav på de organ som ingår i lagstiftningsprocessen. Ett viktigt sådant organ är lagrådet, som består av justiteråd eller f.d. justitieråd, d.v.s. domare från Sveriges två högsta domstolar. Dessa domare granskar det lagliga och lagtekniskt lämpliga i föreslagna lagar och lagändringar. Lagrådets yttranden är ofta mycket väl underbyggda och bidrar starkt till svenska lagars kvalitet.

Nu föreslår regeringen att lagrådet skall kunna bestå av ytterligare en avdelning. För närvarande får lagrådet bestå av högst fyra avdelningar, vilket har gjort att arbeten har hopat sig. Med en femte avdelning kan fler justitieråd arbeta parallellt med granskning av lagrådsremisser.

Normalt är jag inte särskilt förtjust i att myndigheter växer. Stat och kommun bör inte göra för mycket, utan det är ofta bättre om lösningar på problem i samhället kommer fram någon annanstans än genom en större offentlig sektor. Lagstiftning är emellertid en av statens kärnuppgifter. Det är viktigt att lagstiftningsprocessen inte drar ut på tiden, lika viktigt att de lagar som stiftas har en hög kvalitet. Regeringens förslag, som möjliggör att lagrådet skall kunna ha en femte avdelning, är därför mycket bra.

Inga kommentarer: