tisdag 5 november 2013

Datainspektionen mot Socialdemokraterna

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 29 oktober 2013 (mål nr 2757-13) avslagit ett överklagande av Sveriges Socialdemokratiska arbetareparti (Socialdemokraterna). Socialdemokraterna hade överklagat ett beslut av Datainspektionen, som förbjöd partiet att lämna över personuppgifter till det av partiet ägda bolaget Kombispel i Sverige AB för behandling inom ramen för bolagets lotteriverksamhet. Bolaget är helägt av A-lotterierna ekonomisk förening, som till 99,9 % ägs av Socialdemokraterna och dess ungdomsförbund.

Kammarrätten fastställde förvaltningsrättens dom och domslut. Förvaltningsrätten anförde inledningsvis följande:

Som huvudregel är det enligt 13 § första och tredje stycket [personuppgiftslagen (1998:204)] PuL förbjudet att behandla personuppgifter som avslöjar bl.a. politiska åsikter. Uppgifter av denna art betecknas som känsliga personuppgifter. Enligt 17 § PuL får emellertid organisationer med bl.a. politiskt syfte inom ramen för sin verksamhet behandla känsliga personuppgifter om organisationens medlemmar och sådana andra personer som på grund av organisationens syfte har regelbunden kontakt med den. Känsliga personuppgifter får dock lämnas ut till tredje man bara om den registrerade uttryckligen har samtyckt till det.


Förvaltningsrätten fann vidare att Kombispel inte kan betraktas som personuppgiftsbiträde till Socialdemokraterna på sätt som anges i 3 § PuL. Kombispel registrerade personer i personernas egenskap av kunder till bolaget, för att bolaget skulle sälja lotter till dem. Kombispel hade därmed ett annorlunda syfte med sin registrering än vad Socialdemokraterna hade och kunde därför inte anses behandla personuppgifterna för Socialdemokraternas räkning. Det spelade ingen roll för denna bedömning, att det fanns ett avtal mellan partiet och bolaget om att bolaget var personuppgiftsbiträde. Eftersom Socialdemokraternas medlemmar inte heller hade lämnat samtycke till överföringen av sina känsliga personuppgifter, stred överlämnandet mot 17 § PuL.

Alldeles oavsett mina politiska preferenser, anser jag att det här är en bra dom. Det är viktigt att behandla personuppgifter med hänsyn till personernas integritet. Särskilt viktigt är det, när det gäller känsliga personuppgifter. Ett partis medlemsregister är mycket känsligt, eftersom det innebär ett slags åsiktsregistrering.

Den som går med i ett parti gör det frivilligt och samtycker därmed till att partiet registrerar uppgifterna i sitt medlemsregister. Därifrån till att partiet skulle lämna ut uppgifter till andra organ, utan samtycke, för andra syften än de politiska syften som partiet i sig har, är att gå för långt. Det kan då inte spela roll om det andra organet är så gott som helägt av partiet. Jag skulle inte vilja att mina uppgifter skulle föras vidare på motsvarande sätt från det parti där jag är medlem.

Inga kommentarer: