fredag 15 november 2013

Sverige fällt på grund av kränkande fotografering

Genom dom den 12 november 2013 (mål nr 5786/08) har Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna fällt Konungariket Sverige och dömt Sverige att betala skadestånd till en enskild person, för att svensk lag inte skyddade henne från kränkande fotografering. Domstolen fann att Sverige därmed inte hade gjort tillräckligt för att skydda hennes personliga integritet.

När denna person var 14 år gammal smygfilmades hon av sin styvfar när hon var naken i badrummet. Styvfadern åtalades för detta, men friades, eftersom det då inte fanns något lagrum i svensk straffrätt som passade in på gärningen och kunde göra den brottslig.

Numera finns det ett förbud mot kränkande fotografering i svensk lag, vilket torde innebära att Sverige skulle kunna lagföra och straffa en person som styvfadern i det här fallet i framtiden. Förbudet är intaget i 4 kap. 6 a § brottsbalken:

6 a § Den som olovligen med tekniskt hjälpmedel i hemlighet tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme, döms för kränkande fotografering till böter eller fängelse i högst två år.
    Till ansvar ska det inte dömas om gärningen med hänsyn till syftet och övriga omständigheter är försvarlig.
    Första stycket gäller inte den som med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon som ett led i en myndighets verksamhet.


Det har förekommit kritik mot det nyligen införda förbudet mot kränkande fotografering, bland annat för att det skulle inskränka den journalistiska friheten. Den färska domen från Europadomstolen visar varför förbudet behövs. Jag tycker att det är en bra komplettering av brottsbalken.

Inga kommentarer: