måndag 4 november 2013

Sverige är märkligt ibland

Sverige har världens näst högsta totala skattetryck. Det är bara Danmark som har högre skattetryck. Trots detta går det största oppositionspartiet ut och talar om Moderaternas planer på ytterligare skattesänkningar som något farligt. Dessa oppositionspolitiker måste ju vara övertygade om att det är en vinnande strategi, trots det höga skattetrycket. Sverige är ett märkligt land, om detta är en vinnande strategi.

Det är dessutom så att detta oppositionsparti åter för en retorik, där de blandar ihop "samhället" och staten. De skriver om tanken på ett sjätte jobbskatteavdrag: "Fem jobbskatteavdrag har genomförts de senaste sju åren. Skulle endast ett till genomföras enligt samma modell uppgår kostnaden för samhället till 10–15 miljarder kronor." Samhället är dock mycket större än staten. Alla vi människor är en del av samhället. Varje människa som får sänkt skatt, t.ex. genom ett jobbskatteavdrag, tjänar pengar på det. Även om staten, i det omedelbara, kortsiktiga perspektivet, skulle få 10-15 miljoner mindre kronor i intäkter, skulle den lika samtidiga vinsten för de enskilda människorna gynna samhällsekonomin i stort. Det skulle medföra en vinst för samhället.

Sverige behöver inte ha så höga skatter som nu.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom du bagatelliserar Nya Moderaternas skattesänkningar så bagatelliserar du även våra välfärdssystems sönderfall. Tragiskt och egoistiskt.

Anonym sa...

"Vi socialdemokrater är ärliga med vad vi vill göra med våra gemensamma resurser."

De enda ärliga oppositionspartierna är MP och V. De hymmlar inte med vilket elände de vill ställa till med. Magdalena Andersson är inte ärlig när hon hon säger att S "inte ska gå till val på höjda skatter". Hon (eller Löfven) säger inget om att de kommer höja skatterna rejält om de kommer till makten

Anonym sa...

Hej
Det där med att vi har näst högst skattetryck i världen kanske stämde en gång i tiden, sanningen idag är att vi ligger långt ifrån toppen när det gäller skattetryck både när det gäller inkomstskatt och bolagsskatt. Även när det indirekta skatterna har många länder passerat oss för länge sedan. En del indirekta skatter har avskaffats helt för övrigt.

Var hämtar ni Moderata politiker era uppgifter, vore kanske bra om ni börjar använda källhänvisningar när ni slänger ur er påståenden som inte stämmer.

J Holmqwist sa...

http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetryck-i-Sverige-och-internationellt/

Daniel Granqvist sa...

Jag bagatelliserar inte några skattesänkningar. Tvärt om, jag tycker att skattesänkningarna är bra och anser att det är märkligt att svensk politisk retorik kan nå framgång med ett recept på höga skatter. Det skulle inte gå hem i andra delar av världen.