Justitieombudsmannen har i beslut den 22 oktober 2013 (dnr 6747-2012) riktat kritik mot en polis, för att denne ringt en 12-årig flicka på lektionstid i skolan och frågat efter kontaktuppgifter till flickans far. Polisen skall ha sagt att om det inte skulle gå att få tag på fadern, kunde han bli efterlyst, och flickan blev skärrad och arg av detta.
Det är klart att polisen måste iaktta särskild försiktighet vid kontakt med barn. I det här fallet hade polisen även försummat att i förväg försäkra sig om åldern på den person som kontaktades.
För egen del kan jag inte undgå att förundra mig över att flickan kunde nås på telefon under lektionstid i skolan. Borde inte alla elevers telefoner vara avstängda då? En telefon som ringer blir ju ett störningsmoment för hela klassen. Om flickans telefon hade varit avstängd under lektionen, hade den situation som polisen får kritik för aldrig uppstått. Det är förvisso inte Justitieombudsmannens sak att kommentera detta, kritiken mot polisen är befogad ändå med tanke på flickans ålder och uppgifterna om vad polisen sade. Samtidigt har kanske även skolan, om den tillåter påslagna telefoner under lektionstid, och definitivt flickan själv, som haft telefonen på, del i skulden för att situationen uppstod. Telefoner bör endast i undantagsfall vara på under sammanträdes- eller lektionstid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar