onsdag 20 november 2013

En bra ny sekretessbestämmelse

Miljöpartiet kritiserar ett förslag till ny bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) (OSL).

Handlingar upprättade hos svenska myndigheter och handlingar inkomna från andra än utländska myndigheter är opåverkade. Med ändringen kan Sverige och dess myndigheter delta fullt ut i europeiska samarbeten, det kan komma fler handlingar till svenska myndigheter och det är bara dessa tillkommande handlingar som träffas av den nya bestämmelsen om sekretess. Trots det som Miljöpartiet skriver, påverkas knappast offentlighetsprincipen. De handlingar som vi skulle vänta oss att få ut från en svensk myndighet i dag kommer att vara lika tillgängliga som förut. Dessutom kommer de svenska myndigheterna kunna ha fler handlingar som kommit från utländska myndigheter, och av dessa kommer en del - men inte alla - att vara belagda med sekretess enligt den nya bestämmelsen.

Jag har läst propositionen. Jag delar inte Miljöpartiets farhågor. De tolkar propositionen på ett annat sätt än vad regeringspartierna, Socialdemokraterna och jag gör. Detta förslag innebär ingen fara för offentlighetsprincipen.

2 kommentarer:

Kurt sa...

Nej det stämmer inte att handlingar upprättade hos svenska myndigheter och handlingar inkomna från andra än utländska myndigheter skulle vara opåverkade:

"Motsvarande sekretess föreslås gälla för en uppgift som en myndighet har inhämtat i syfte att överlämna den till ett utländskt organ i enlighet med en sådan rättsakt eller ett sådant avtal."

Det bli i praktiken fritt att hemligstämpla allt, med hänvisning till att den kan komma att lämnas till annat land på något sätt

Daniel Granqvist sa...

Det är en stor skillnad på "med syfte att" och "kan komma att". Det kommer inte att räcka att säga "kan komma att". Inkomna uppgifter påverkas inte, som sagt, även om ett fåtal inhämtade uppgifter kan påverkas.