onsdag 22 oktober 2014

Folkomröstningar bör respekteras

I samband med valet i september hölls en rådgivande folkomröstning i Göteborg om trängselskatt. Av de personer som röstade i folkomröstningen, röstade 57 % nej till trängselskatt, en försvarlig majoritet. Trängselskatten ingår i "Västsvenska paketet" för investeringar i infrastruktur, trängselskatten skall medverka till att betala investeringarna. Nu går de fem parter som förhandlade fram Västsvenska paketet ut med att de står kvar vid paketet och dess finansiering.

Företrädare för de fem parterna säger att det återstår att se hur kommunfullmäktige i Göteborg röstar om trängselskatten.

Den egentliga beslutanderätten ligger hos riksdagen. Trängselskatt är statlig skatt, enligt lag kan den inte vara annat, därför är det riksdagen som beslutar.

Sverige har en representativ demokrati. Det innebär att vi väljer företrädare som skall sätta sig in i de politiska frågorna och besluta åt oss andra. Ibland kan det vara befogat med folkomröstningar, om det är en stor fråga som lätt kan besvaras med ja eller nej och där en folkomröstning skulle öka den politiska legitimiteten för det slutliga beslutet i frågan, som fattas i politiska församlingar som riksdagen. Om det hålls en folkomröstning, anser jag att resultatet av den skall respekteras så långt det är rättsligt möjligt.

När folkflertalet i Göteborg har röstat nej till trängselskatt, bör det respekteras och trängselskatt bör därför inte införas i staden under överskådlig framtid. Detta bör också parterna bakom Västsvenska paketet respektera. Jag hoppas att riksdagen respekterar resultatet i folkomröstningen.

Inga kommentarer: