onsdag 8 oktober 2014

Politikerskandaler

Det händer att politiker har gjort olagliga eller omoraliska saker, eller sådant som går emot den egna politiken, och känner sig tvungna att avgå. Ibland är det massmedias drev som driver på avgången, vid andra tillfällen är det snarare det egna partiet. Resultatet blir tragiskt för politikern.

I Sverige påverkas de allmänna opinionens åsikter om politikerna parti i mycket ringa omfattning. Det visade sig på 1980-talet, när ett antal socialdemokratiska justitieministrar fick avgå. Det visade sig också 1995, när Mona Sahlin fick träda tillbaka som partiledarkandidat och 2006 när ett par nytillträdda moderata statsråd avgick. Dessa politikers partier fick knappast något minskat väljarstöd i opinionen.

Nu finns det de som talar om att Miljöpartisten Åsa Romson, som är ny miljöminister och vice statsminister, borde avgå. Oraken skulle vara att hon använt giftig båtfärg och eventuellt tankat båten med bränsle för vilket inte skatt betalats i rätt ordning. Det må så vara att hon kommer att avgå. Det kommer dock knappast påverka hennes partis sympatier i opinionen.

I grunden är det sunt att skandaler kring enstaka politiker inte påverkar opinionen och dess stöd för partiet i någon nämnvärd omfattning. Det finns enstaka människor som gör fel i alla sammanhang, det påverkar inte partiets politik. Om politikern också avgår, visar det att partiet blir fri från den person som har ertappats med att göra fel. Då kvarstår förtroendet för övriga politiker i partiet. Det är rätt och riktigt.

Det är ibland bra att politiker tvingas att avgå. De som begår brott skall inte ha höga politiska ämbeten. Det finns goda skäl att skandaler uppmärksammas i massmedia för att få politiker att ta sitt ansvar och eventuellt avgå. Politiken är dock mycket mer än de enskilda politikerna, därför är det bra att det är idéerna och politiken, inte skandalerna, som avgör vilket stöd partierna får i opinionen. Vi får se vilka skandaler som kan komma att få politiker som företräder den nuvarande regeringen att avgå. Det mest intressanta är dock den politik som regeringen och oppositionen kommer att föra, för det är den – inte eventuella skandaler – som kommer att avgöra valet 2018.

Inga kommentarer: