måndag 27 oktober 2014

Föredömligt kort och kärnfull dom

Kammarrätten i Göteborg har i dom den 22 oktober 2014 (mål nr 5542-14) varit föredömligt kort och kärnfull. Domskälen är på två meningar, vilket i sammanhanget räcker.

Det rörde sig om en begäran om att få ut allmänna handlingar från Bildningsnämnd i Åstorps kommun. Sökanden begärde handlingar enligt 116 preciserade punkter. Han fick avslag av nämnden, därför att skrivelsen var identisk med tidigare bevarade skrivelser. De handlingar som fanns hos nämnden hade redan lämnats ut, övriga handlingar fanns inte och kunde därför inte lämnas ut.

Kammarrätten skrev följande domskäl: "Bildningsnämndens uppgifter får godtas. Överklagandet ska därför avslås."

Det framgår alltså tydligt av domen, att klaganden hos kammarrätten inte förklarat varför han skulle få ut handlingarna, när nämnden menade att han redan tidigare hade fått ut dem.

Det är en bra dom. Offentlighetsprincipen är en god princip, som ger alla människor rätt att få ut offentliga handlingar från myndigheter. Domen säger att om myndigheten redan har lämnat ut handlingarna, finns det inget som säger att myndigheten måste lämna ut handlingarna på nytt.

Det får antas att om klaganden hade anfört särskilda omständigheter, såsom att han visserligen hade fått handlingarna men dessa förstörts, hade han kunnat få ut dem. Några sådana omständigheter hade uppenbarligen inte anförts. Domen är bra, då den på detta sätt ger myndigheten en rimlig arbetsbörda med att lämna ut offentliga handlingar. Det är inte meningen att offentlighetsprincipen skall kunna användas för att få ut samma handlingar hur ofta som helst.

Inga kommentarer: