onsdag 1 oktober 2014

Framstegsfientlig kärnkraftspolitik

Det finns nu nyheter som säger att Socialdemokraterna och Miljöpartiet, i sina förhandlingar om att bilda regering, har kommit överens om kärnkraften. Det är samtidigt något oklart vad överenskommelsen innebär.

Miljöpartiet hade ett vallöfte om att minst två kärnkraftsreaktorer i Sverige skulle stängas under mandatperioden 2014-18. De avser tydligen att genomföra det, genom att höja skatter och avgifter på kärnkraften, så att de äldsta reaktorerna blir så pass olönsamma att de läggs ned.

Samtidigt sägs att de två partierna har kommit överens om att det inte skall byggas någon ny kärnkraft.

Den första nyheten oroar mig inte särskilt mycket. Sverige har några mycket gamla kärnkraftsreaktorer, det är egentligen bara en tidsfråga innan de bör stängas i alla fall. Det allvarliga är överenskommelsen om att det inte skall få byggas nya kärnkraftverk.

Svensk kärnkraft har alltid varit mycket säker, men nya kärnkraftverk är ännu säkrare än de gamla. Nya kärnkraftverk är mer effektiva än de gamla. Framför allt är nya kärnkraftverk mycket mer miljövänliga än de gamla. Med modern kärnkraftsteknik kan de gamla kärnkraftverkens utbrända kärnbränsle användas en andra gång. Det gamla utbrända kärnbränslet har farligt höga halter av radioaktivitet i 100 000 år, men avfallet från nya kärnkraftverk är farligt i 1 000 år.

Det är betydligt mer hanterbart med avfall som behöver bevaras i 1 000 år än i 100 000 år. Miljöpartiets överenskommelse med Socialdemokraterna om att inga nya kärnkraftverk skall byggas, kommer därmed rimligtvis att innebära att det existerande utbrända kärnbränslet kommer att behöva förvaras i 100 000 år i stället för i 1 000 år. Hur kan det vara miljövänlig politik? Det är bara framstegsfientligt.

Inga kommentarer: