måndag 27 mars 2017

Begränsning i föräldrapenningen för nyinflyttade

Regeringen föreslår, efter överenskommelse med de borgerliga partierna i riksdagen, begränsningar i föräldrapenningen för de föräldrar som flyttar till Sverige med barn. Förslaget finns i proposition 2016/17:154.


Föräldrar som kommer till Sverige med barn kan i dag få tillgång till lika många dagar med föräldrapenning som om barnet vore nyfött. Propositionen innebär rätt till 480 dagar med föräldrapenning om barnet blir bosatt i Sverige innan det fyller ett år, 200 dagar om barnet blir bosatt i Sverige innan det fyller två år och 100 dagar under tid därefter. Antalet dagar bygger på det antal som en genomsnittlig försäkrad i Sverige använder under barnets olika åldrar.


Det här är en bra förändring. Socialförsäkringen bygger på att de som bor i Sverige betalar in sociala avgifter (själva eller via sin arbetsgivare) och får socialförsäkringsförmåner i utbyte när de behöver det. Den som flyttar till Sverige kan inte börja betala sociala avgifter förrän han eller hon bosätter sig i Sverige, det finns inga krav på att betala socialförsäkringsavgifter retroaktivt, för tiden innan flytten till Sverige. Då är det inte heller rimligt att kunna få socialförsäkringsförmåner utbetalade som normalt skulle ha betalats för tiden innan flytt till Sverige. De föreslagna reglerna blir mer konsekventa, rimliga och resonliga än de nuvarande. Det är snarast märkligt att reglerna inte redan har sett ut så, som de nu föreslås bli utformade.

Inga kommentarer: