onsdag 1 mars 2017

Högsta domstolen får kritik av JO

När jag läste juridik fick jag bland annat lära mig den allmänna maximen: Högsta domstolen har rätt, även om den har fel. Det går inte att överklaga Högsta domstolens (HD) domar och beslut, utan de är högsta rätt under den lagstiftning som domstolen har haft att pröva den enskilda frågan emot. Även den som anser att HD har fel i en viss tolkning, får finna sig i att det är HD:s tolkning som är den tolkning som är gällande rätt, och som alltså är rätt. Det går alltid att fortsatt hålla sin åsikt som bättre, men den är inte gällande rätt.


Det förekommer emellertid att Högsta domstolen fattar beslut i andra frågor. Då kan det i enstaka fall finnas skäl att rikta kritik mot domstolen. Justitieombudsmannen (JO) har i beslut den 24 februari 2017, ärende 2600-2016, kritiserat HD, för att en man inte fick spela in eller fotografera av uppspelningar av ljud och bild på två skivor (CD) som var offentliga. Detta administrativa beslut av HD stred mot tryckfrihetsförordningen.


HD har planerat informationsinsatser för sin administrativa personal, med syftet att undvika sådana här problem i framtiden. JO såg positivt på detta. I övrigt såg JO inte skäl till ytterligare åtgärder eller uttalanden.

Inga kommentarer: