måndag 25 oktober 2010

Ideologi

Den här veckan kan alla som har en blogg skriva om behovet av en levande idédebatt för politiken. Det är "Veckans bloggdebatt".

För egen del ser jag ideologin som beskrivningen av det fjärran målet för politiken. Ideologin kan tyckas oviktig för de enskilda besluten i den politiska vardagen. Utan ideologi vet vi dock inte vart vi bör vara på väg, och om de många enskilda besluten är steg i rätt riktning eller ej.

Ideologin är själva affärsidén för ett politiskt parti. Med ideologin talar partiet om för väljarna vad partiet har att erbjuda. Det kan inte bara röra sig om goda offentliga finanser, plus och minus i bokföringen kan många åstadkomma. Det måste röra sig om något större än så, både för partiet självt och för väljarna. Varför skall väljarna rösta på ett parti vars enda fråga är att balansera budgeten? Väljarna är partiets kunder, väljarna röstar på partier som skall sköta rike, landsting och kommun åt väljarna.

Det är ideologin som visar färdriktningen för partiet, på samma sätt som karta och kompass visar färdriktningen för en orienterare. En politiker utan ideologi kan klara av de enskilda frågorna på ett bra sätt, men vet inte vart samhället i stort bör gå. Då kan vandringen bli som det slingrande spåret av en vilsen människa i skogen. Utan visionerna som kommer från ideologin finns det ingen färdriktning att lägga ut kompasskursen efter.

En ideologisk politiker med annan ideologi än min kan gå åt fel håll, ur min synvinkel, på ett helt annat sätt än den pragmatiska politikern utan ideologi. Jag ser ändå denna vandring som mer renhårig och lättförståelig än det pragmatiska virrandet hit och dit. Finns det en ideologi, vet väljarna vart partiet vill gå. Då vet väljarna om de vill följa det partiet eller något annat parti.

Inga kommentarer: