måndag 4 oktober 2010

Löntagarfondmotståndets dag

För dem av oss som minns politiken under 1980-talet kommer den 4 oktober alltid att vara förknippad med Sveriges numerärt största demonstrationer, samtliga med udden mot löntagarfonderna. Dessa fonder var till för att socialisera näringslivet genom pengar tagna från företagen själva genom skatt.

Även om de första idéerna om löntagarfonder på 70-talet var så extrema att Socialdemokraterna inte kunde genomföra dem, röstade de igenom en mindre ingripande variant den 4 oktober 1983. Den dagen, och många fler 4 oktober fram till nästa borgerliga valseger, präglades av stora demonstrationer. Jag deltog själv i flera av dem. Bland det första som den borgerliga regeringen Bildt gjorde efter valsegern 1991 var att ta bort löntagarfonderna.

Något liknande löntagarfonderna har lyckligtvis aldrig införts igen, även om Socialdemokraterna kom tillbaka och innehade regeringsmakten 1994-2006. Vi måste dock alltid vara på vår vakt mot stora socialiseringsförsök, idéerna kan komma tillbaka när som helst. Denna dag är en utmärkt dag att påminna om det.

Inga kommentarer: