söndag 24 oktober 2010

Kommunal trafiksäkerhetspolicy

Kommunfullmäktige i Sölvesborgs kommun väntas snart besluta om en ny rese- och fordonspolicy. I denna policy blir det obligatoriskt för kommunalanställda att ha cykelhjälm när de cyklar och de får inte prata i mobiltelefon bakom ratten på bilar.

Jag anser att det är fel av en kommun att besluta om den här typen av regler för sina anställda. Visserligen har kommunen som arbetsgivare ett ansvar för att minska olyckor i arbetet, men det finns gemensamma nationella regler om trafiksäkerhet, framför allt genom trafikförordningen. Det finns ingen anledning att gå utöver dessa nationella regler, som är långtgående. Kommunen bör inte heller komma med den här typen av pekpinnar mot sina anställda. Den nya policyn kan ocks få till effekt att vissa anställda väljer bort cykeln i tjänsten, till förmån för exempelvis bil. Det blir dyrare för kommunen. Dessutom har jag svårt att se hur kommunen skulle kunna se till att policyn skulle efterlevas.

Det påstådda syftet med policyn är att öka trafiksäkerheten. Det är bara det att cykelhjälmar inte ökar trafiksäkerheten. Det finns statistik som visar att cyklister med hjälm ofta är mer riskbenägna än cyklister utan hjälm. Hjälmen minskar givetvis effekten av en trafikolycka, men inte antalet trafikolyckor. Jag har inget emot cykelhjälmar i sig, de kan fylla en god funktion, men om antalet olyckor skall minska är det snarare bättre kunskap om och respekt för trafikreglerna som behövs.

Inga kommentarer: