lördag 30 oktober 2010

Normaltid

I natt ställer vi om klockorna till normaltid igen, efter att ha haft sommartid de senaste sju månaderna. Sommartid är ett typiskt exempel på när staten lägger sig i människors liv alltför mycket.

Det är bra att ha en normaltid som i viss mån skiljer sig från soltiden, så att vi har tidszoner med jämna heltimmarsintervaller från Greenwich Mean Time. Livet blir enklare med en sådan standard. Däremot blir livet litet svårare med en standard som säger att vi även skall ställa om klockorna med en timme två gånger om året. Det tar tid och det finns alltid risk för att några människor missar övergången till ny tid.

Den främsta nackdelen med sommartid är emellertid att sommartid är ett onödigt förmynderi. Tanken med sommartid är att vi skall utnyttja mer av dygnets ljusa timmar under sommarmånaderna. Det åstadkoms genom att alla klockor ställs tillbaka med en timme, så att man tvingas gå upp en timme tidigare för att hinna till arbetet med mera. Jag har aldrig förstått varför alla klockor behöver ställas om för att nå detta syfte. Det vore enklare för staten att säga att under sommarmånaderna är arbetstiden och öppettiden hos statliga myndigheter, programtiderna hos den statliga TV:n och radion, schematiderna hos statliga utbildningsinstitut och så vidare tidigarelagda med en timme. Då skulle alla andra få anpassa sig efter det, utefter sina egna önskemål och behov.

Det vore ingen skillnad på att under sommarhalvåret börja arbeta klockan 7 på morgonen med normaltid jämfört med klockan 8 på morgonen med sommartid, även om vissa människor säkert skulle behöva vänja sig vid tanken på det. Sommartid är i jämförelse mer bedrägligt, eftersom man lockas att tro att klockan är 8, när hon är 7.

Vissa människor skulle helst se att vår normaltid året om motsvarade sommartiden. Det önskar inte jag mig, eftersom jag vill ha en normaltid som är så pass nära soltiden som möjligt. Det vore dock bättre än att som nu ställa om klockorna två gånger om året.

Ett problem med sommartid är att det följer en europeisk standard. Detta är likafullt inget skäl mot att argumentera för att avskaffa sommartiden. Jag anser att sommartiden bör avskaffas i hela Europa.

Inga kommentarer: