torsdag 28 oktober 2010

Rättssamhälle, inte mediadrev

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten har blivit hårt kritiserad i massmedia för att hon bland annat har åkt på en resa 2008 bekostad av oljebolaget Shell. Det ses av vissa som en muta.

Enligt Svenska Dagbladet reste centerpartisten Erik A Eriksson på en likadan resa bekostad av Shell 2007. Det var en resa som granskades av åklagare, men åklagaren lade ned ärendet i våras.

Det är viktigt att inga politiker skall se sig tvungna att göra eftergifter eller avgå på grund av att massmedia kritiserar dem. Massmedia har en viktig granskande roll i samhället, men det är inte, och får inte vara, så att massmedia skall avgöra vad som är rätt och fel. Det är rättsväsendet, med åklagare och eventuellt domstolar, som skall avgöra om en individ har gjort fel eller ej. Om ett liknande ärende lades ned av åklagare tidigare, bör Sofia Arkelstens ärende behandlas likadant. Innan den rättsliga prövningen, och även efter den om ärendet inte ens leder till åtal, saknas det skäl att kritisera henne.

1 kommentar:

Birgitta sa...

Bra skrivet!
Jag önskar att det fortlöpande fanns en granskning av media också - i syfte att utveckla den seriösa granskningen av makthavare.
Media och journalister tycks vara untouchable och håller varandra om ryggen - ungefär som socialtjänsten i barnärenden.