Statistiska Centralbyrån har givit ut rapporten Förtroendevalda i kommuner och landsting 2011. I rapporten framgår det bland annat att det finns en större andel personer med eftergymnasial utbildning bland de förtroendevalda än bland folket som helhet.
Den som vill vara illvillig kan se det här som ett "demokratiskt underskott", i och med att de förtroendevalda inte har samma sammansättning som folket, när det gäller utbildning. Detta antyds till exempel av Norstedts Juridik, när de presenterar publikationen och skriver om "Demokratiskt underskott i kommunerna!", vilket följs upp med en punktlista där en punkt lyder: "Personer med eftergymnasial utbildning, höginkomsttagare och offentliganställda är överrepresenterade".
För det första skall inte de förtroendevalda ha exakt samma sammansättning som folket i statistisk mening. De är valda av folket, inte utvalda genom statistisk metod.
För det andra anser jag att det är bra att de förtroendevalda har hög utbildning. De förtroendevalda har många viktiga uppgifter genom sina politiska uppdrag, det är då bra att ha god utbildning.
För det tredje - och viktigaste - tror jag, att de flesta människor gärna ser att de politiker de väljer har bättre utbildning än vad de själva har. Vad är det för mening med att välja politiker som har likadan eller sämre utbildning än en själv? Politikerna skall ju styra alla offentliga medel, det lägger ett stort ansvar på dem. När vi väljer hantverkare eller andra personer som skall arbeta åt oss, väljer vi normalt folk som har bättre utbildning inom sitt gebit, än vad vi själva har. Detsamma borde gälla valet av politiker. Jag skulle därför bli förvånad över om inte de flesta människor faktiskt tycker att det är bra, att de förtroendevalda har högre utbildning än vad folket i genomsnitt har. Då är detta inget "demokratiskt underskott".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar