torsdag 22 november 2012

Seger för intoleransen

Barnboksförfattarinnan och tecknaren Stina Wirsén har bett sitt bokförlag att stoppa fortsatt försäljning av hennes böcker med figuren Lilla Hjärtat. Orsaken är den kritik som denna figur med flera i böckerna, och därmed författarinnan själv, har fått ta emot, för att figurerna har ansetts vara tecknade som rasistiska stereotyper.

Det står naturligtvis en författarinna fritt att förfoga över sina verk. Till den friheten hör att stoppa försäljningen av nya böcker. Samtidigt är det tråkigt att Stina Wirsén har behövt fatta detta beslut. Stina Wirsén hade aldrig för avsikt att göra något rasistiskt.

Försäljningsstoppet är en seger för intoleransen. Likaväl som rasism är intolerant, är det intolerant att tolka in rasism i sådant som inte uppenbart är, och inte är menat att vara, rasistiskt. Tolerans är att acceptera saker och ting för vad det ger sig ut för att vara och tolka det ur positiv synvinkel. Det är lika intolerant att anklaga någon oförskylt för rasism, som att vara rasist. När kritiken mot en intolerant lära, som rasism, går till överdrift, blir kritiken i sig intolerant. Det är denna intolerans som kan fira en seger i dag.

Inga kommentarer: