tisdag 6 november 2012

Ett litet teologiskt spörsmål

Vissa, som tror på Gud, hänvisar till universums komplicerade uppbyggnad för att visa att det måste vara någon intelligens bakom. Modern fysik har visat att vissa konstanta värden i universum är väldigt precisa och att utan dem skulle livet och vi själva inte kunna existera. Andra, som inte tror på Gud, anser att alla naturkonstanter bara beror på slumpen. En del av dem som tror att det bara beror på slumpen, menar att vårt universum bara är ett av oändligt många universum, och att vi finns och ser det, bara för att det är just här som naturkonstanterna råkar ha fått de värde som gör att vi kan uppstå och se det.

Modern fysik säger också att vår universum på något sätt är ändligt i rummet.

Tänk då ett varv till på det här. Antag att det verkligen finns oändligt många universa - och vad skulle annars finnas bortom vårt universum? Med oändligt många universa, måste allt det som kan tänkas faktiskt finnas någonstans - och väldigt mycket som vi människor inte kan tänka fram måste också finnas. Kort sagt: allt finns, någonstans. Då måste det, någonstans, finnas en allsmäktig, allseende, allvetande gud, så pass allsmäktig, allseende och allvetande, att allsmäktigheten, allseendet och allvetandet omfattar alla universa.

Så, det som vissa som inte tror på Gud hänvisar till, att vårt universum är som det är bara av en slump, av oändligt många universa, kan snarare innebära att en allsmäktig gud måste finnas.

Inga kommentarer: