torsdag 1 november 2012

Erfarenhet är viktigare än ålder

Forskare vid Umeå universitet vill att personer som har fyllt tjugofem år skall få ta körkort "gratis". Det blir naturligtvis inte gratis på riktigt, någon måste stå för kostnaderna, men förslaget går ut på att det skall vara skattefinansierat.

Tanken med förslaget är att få fler att ta körkort senare, eftersom unga bilförare är överrepresenterade i olycksstatistiken. Jag kan personligen inte tänka mig att de unga är överrepresenterade på grund av sin ålder, det måste vara erfarenheten det hänger på. En tjugoåring med stor erfarenhet av att köra bil är naturligtvis normalt en mycket säkrare bilförare än vad en tjugofemåring som nyss har tagit körkort är. Det är troligtvis något fel i den riskbedömning som forskarna har gjort.

Det märkligaste med förslaget är dock att skattebetalarna skulle betala för körkorten. Det förstår jag inte alls. Varför dra på hela folket kostnaden för att en andel av folket skall få sina körkort betalda? Ända sedan kravet på körkort infördes, har människor själva betalat för sina körkort. Det kan de göra även i framtiden. Nyttan med att ha körkort är så pass stor att det, trots de ofta höga kostnaderna, är värt det för de allra flesta. Då kan de också betala själva.

Inga kommentarer: