måndag 12 november 2012

Plikten och barnet

I dag såg jag en märklig rubrik på utsidan av en tidskrift. Det var Svensk Damtidning, där det stod att Kronprinsessan Victoria stod inför ett dilemma: plikten eller Estelle.

Svensk Damtidning är ingen tidskrift som jag någonsin har tyckt har någon hög intellektuell nivå. Det är inte heller syftet med en sådan s.k. skvallertidning. Det här var dock synnerligen låg nivå.

För det första är alla föräldrars främsta plikt att ta väl hand om sina barn. Victoria fullgör denna plikt när hon tar hand om sin dotter Estelle. I denna plikt ingår inte bara den direkta uppfostran, utan allt som ger barnet en tryggare framtid. Victorias arbete för Sverige stärker den svenska staten och monarkin, och är därför också bra för Estelles framtid.

För det andra är Estelle tronarvtagare, i linje efter Victoria i den svenska tronföljden. I Victorias plikter som arvtagare till den svenska tronen, ingår också att säkra tronföljden i generationen efter henne själv. Hennes uppfostran av sin arvtagare är därför en viktig del av hennes egna plikter som tronarvtagare. Därvidlag skiljer sig inte situationen från någon annan människa som har ett viktigt arv att lämna till sina barn, vare sig det är en kungatron, ett slott, en gård, ett bolag eller något annat.

För Victoria finns det alltså ingen motsättning mellan Estelle och plikterna. Dilemmat existerar inte.

Inga kommentarer: