Det här stämmer inte överens exempelvis med kommunalrättslig terminologi. I en kommun är det de olika nämnderna som är myndigheter, medan de förvaltningar som arbetar åt en eller flera nämnder inte i sig är myndigheter. En nämnd kan ha flera förvaltningar, en förvaltning kan lyda under flera nämnder, så distinktionen är ingalunda oviktig.
Folk får förvisso ha den uppfattning de vill, men en åsikt om vad som är en myndighet måste följa ur de författningar som reglerar staten. Det framgår med all önskvärd tydlighet av 8 kap. 1 § första stycket regeringsformen, en av Sveriges grundlagar, att regeringen är en myndighet. Om regeringen inte längre skulle klassas som myndighet, måste alltså denna bestämmelse ändras.
Så här lyder 8 kap. 1 § första stycket regeringsformen:
Föreskrifter meddelas av riksdagen genom lag och av regeringen genom förordning. Föreskrifter kan också, efter bemyndigande av riksdagen eller regeringen, meddelas av andra myndigheter än regeringen och av kommuner.
Det står där: "andra myndigheter än regeringen". Det visar otvetydigt att regeringen är en myndighet.
Den som vill hävda att det inte är regeringen, utan regeringskansliet, som är en myndighet, måste alltså se till att ändra grundlagen först. Det tar ett tag, eftersom det krävs två likalydande beslut av riksdagen med mellanliggande val. Vad nyttan med en sådan ändring skulle vara, förstår jag inte.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar