torsdag 10 juli 2014

Balansen mellan fri information och integritet

EU-domstolen fattade tidigare i år beslut om att sökmotorer inte får visa innehåll om personer som personen har berättigade skäl att begära att det skall gömmas. Det handlar om en rätt att gammal information skall kunna glömmas. Sådant som är så gammalt att det inte längre är relevant kan naturligtvis strida mot den personliga integriteten.

På Aftonbladet kultur skriver en krönikör om detta och misstänker att denna censur kan bli sökmotorn Googles grav. Enligt krönikan har 70 000 personer redan fått rätt att få saker gömda av sökmotorn.

Det här framställs tämligen onyanserat som ett problem av Aftonbladets krönikör. Det finns inget resonemang till stöd för rätten att bli glömd, bara resonemang om att detta är censur och ett hinder för friheten på Internet. Jag är av en annan uppfattning. Det måste finnas en balans mellan möjligheten att enkelt få tag på all möjlig information på Internet, och den enskilda individens rätt att missvisande information inte skall visas. Där anser jag att EU-domstolen har kommit fram till en bra avvägning.

Jag är generellt förespråkare för friheten att söka efter information, men samtidigt innebär rätten att bli glömd också att sökningar i sökmotorer kan ta fram mer relevant information. Sådant som är för gammalt eller av annan anledning irrelevant sorteras bort redan i sökningen. I många fall kan det förenkla för den som snabbt vill ha ett relevant sökresultat. Det är ändå inte så att vem som helst som begär att vad som helst skall bli gömt har rätt att få sin begäran godkänd.

Inga kommentarer: