tisdag 8 juli 2014

Skolinspektionen hade rätt om Lundsbergs internat

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i beslut den 25 juni 2014 (mål nr 81481850-13) avgjort frågan om det var rätt av Skolinspektionen att stänga Lundsbergsskolan hösten 2013. Det anser HFD att det var.

I korthet anser HFD att internatverksamheten vid ett riksinternat som Lundsbergsskolan har ett så pass nära samband med skolan, att det faller under Skolinspektionens tillsyn och myndighetsansvar. HFD finner därför att förvaltningsrätten och kammarrätten, som kom fram till att internatverksamheten inte föll in under Skolinspektionens ansvar, inte haft fog för att upphäva Skolinspektionens beslut. Själva beslutet från Skolinspektionen om att stänga verksamheten var tidsbegränsat till den 28 februari 2014, varför HFD avskriver målet. Beslutet får ändå prejudikatvärde.

Jag skrev i en kommentar till kammarrättens dom, att skollagen kanske skulle komma att ändras för att få den att omfatta även verksamhet på elevhem. Med HFD:s beslut behövs inte det. Rättsläget är klarlagt. De som inte tycker om det, kan betänka talesättet att den högsta domstolen har rätt, även om den har fel.

Inga kommentarer: