torsdag 10 juli 2014

En rasist är en rasist

Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl har skrivit en mycket tänkvärd och angelägen artikel om miljöpartiets språkrör Åsa Romson, hennes tal i Almedalen, och vissa andra personers uttalanden i samma riktning.
Åsa Romson citeras: 
"Om vi har en norm att det sitter vita, heterosexuella män vid makten, då bygger man också ett samhälle som passar bäst för vita, heterosexuella män. Och det blir så fel. För de flesta av oss, dom allra flesta av oss här, vi är inte vita, heterosexuella, medelålders män. Vi är människor. Och det betyder att vi har lika värde, men vi är olika på alla möjliga sätt."
Artikeln är mycket bra skriven, ända till slutsatserna i det sista stycket. Det lyfts fram flera exempel på hur debattörer uttrycker sig dumt. I sista stycket står det dock att Tove Lifvendahl inte ser någon anledning att tvivla på de utpekade debattörernas engagemang mot rasism. Jag anser dock inte att man har ett äkta engagemang mot rasism, om man uttalar sig rasistiskt mot andra grupper än de som brukar utsättas för rasism.

Uttalar man sig nedlåtande mot vita, heterosexuella, medelålders män på grund av deras egenskap av just vita, heterosexuella, medelålders män, är man lika mycket rasist som om man uttalar sig nedlåtande om andra människor på grund av de människornas hudfärg, sexualitet, ålder och/eller kön.

Inga kommentarer: