söndag 21 september 2014

Den som utser regeringsbildare

I Sverige är det riksdagens talman som utser regeringsbildare. Formellt är det den nyvalda riksdagens nyvalda talman som gör det, men redan den avgående riksdagens talman har uppdraget att förbereda arbetet. Den avgående talmannen är Per Westerberg, som i grunden är talman för att han är vald till riksdagen som moderat.

Det kan hända att någon tycker att det är konstigt att en moderat politiker sonderar möjligheterna för Socialdemokraternas partiledare att bilda regering. Hur opolitisk talmannen än försöker vara, är han eller hon alltid vald till riksdagen och till ämbetet som talman på grund av sin partitillhörighet. Det vore emellertid möjligt att ha en politiskt obunden person som utser regeringsbildare. Så är det i de flesta konstitutionella monarkier, där den fullständigt politiskt obundne monarken utser regeringsbildare.

Det vore bättre om vi skulle ha det så i Sverige också, anser jag. Det skulle göra regeringsbildningen till en mer politiskt obunden process. Monarken skulle givetvis följa de parlamentariska principerna när regeringsbildaren skulle utses, det gör monarker i andra europeiska monarkier och det gjorde Sveriges kungar under gamla regeringsformens tid. Vi skulle kunna återgå till den principen.

Inga kommentarer: