onsdag 3 september 2014

Tjänstefel att ej meddela besvärshänvisning

Hovrätten över Skåne och Blekinge har i dom den 1 september 2014 (mål nr B 28-14) dömt en socialdemokratisk ordförande i ett kommunalt bostadsbolag till böter för tjänstefel. Saken gällde utlämnande av allmänna handlingar. Allmänheten har samma rätt att få ut allmänna handlingar från ett kommunalt bolag som från myndigheter. Ordföranden dömdes för flera gärningar kring utlämnandet i tingsrätten. Det som hovrätten ansåg var utrett, var att han inte hade sett till att den som han nekade att få ut handlingar hade fått ett skriftligt beslut med överklagandehänvisning.

Offentlighetsprincipen är en grundlagsskyddad rättighet i Sverige. Det är en av de principer vi kan vara riktigt stolta över, grundbulten i den öppenhet som präglar vår offentliga sektor, en öppenhet som starkt bidrar till att vår demokrati fungerar riktigt bra. Principen är välkänd hos allmänheten, även om det finns många detaljregler som kan bli tillämpliga i varje enskilt fall och som är mindre kända.

Det är ägnat att förvåna att en ordförande i ett kommunalt bolag inte har så pass gott omdöme att han, i brist på egen kunskap om detaljreglerna som gäller utlämnande av handlingar, tar tillräcklig hjälp av bolagets eller kommunens jurister. Det är verkligen inte vanligt att brister i hanteringen när det gäller utlämnande av allmänna handlingar går så långt som till en fällande dom för tjänstefel. Kanske är det ett uttryck för den maktfullkomlighet som tycks finnas hos en del politiker och som verkar vara vanligast hos socialdemokrater. Det återstår att se vad domen ger för avtryck i det stundande kommunalvalet i politikerns hemkommun. Hans parti borde förlora röster på detta.

Inga kommentarer: