måndag 8 september 2014

Se upp för rabies!

Det avlivas allt fler hundar i Sverige på grund av risk för rabies. Sverige är sedan länge ett land fritt från den hemska sjukdomen rabies. För att behålla Sverige rabiesfritt, har vi tydliga lagar och regler för hur hundar får föras in i landet. Trots detta tas många hundar in i Sverige utan att lagar och regler följs. De säljs billigt till valpköpare som tror sig göra en bra affär och kanske tror att de gör hundarna en tjänst.

Lagarna på detta område är bra. Möjligen skulle straffen för smuggling av hundar bli strängare. Det stora problemet är dock att så många människor i Sverige faktiskt köper smugglade hundar. Om det inte skulle finnas efterfrågan på smugglade hundar, skulle smugglingen upphöra. Då skulle inga oskyldiga hundar behöva avlivas efter en ofta plågsam resa till Sverige.

Det finns många seriösa hunduppfödare i Sverige. Det är inte svårt att importera hundar enligt de regler som finns, jag och min fru har som hunduppfödare gjort just det flera gånger. Det råder ingen brist på hundar, för den som vill köpa valp eller ta över en vuxen hund i Sverige. Jag är uppfödare själv, men det här säger jag inte av eget intresse, utan av omtanke om hundarna. Se upp för smugglade hundar, se upp för rabies, var noggrann när du söker hund! På så sätt kan vi alla medverka till att hundsmugglingen upphör.

Inga kommentarer: