måndag 15 september 2014

Rent till vänster, det hedrar Löfven

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har fått uppdraget att bilda ny regering, efter gårdagens riksdagsval. I dag har Stefan Löfven talat med Västerpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och gjort klart att Västerpartiet inte är välkommet i en regering som Socialdemokraterna skulle leda. Jonas Sjöstedt är naturligtvis besviken. Jag är belåten.

Västerpartiet har sina rötter i en totalitär ideologi: kommunismen. Partiet kallade sig kommunistiskt fram till dess de kommunistiska diktaturerna i Öst- och Centraleuropa föll 1989 och de närmaste åren därpå. Även om vänsterpartister numera oftast inte kallar sig kommunister, är deras idéer och tankegods på många sätt lika kommunismens. Vänsterpartiet har gått igenom en process för att bli mer civiliserat och demokratiskt. Det finns likheter med Sverigedemokraternas process för att lägga sina nazistiska rötter bakom sig.

Det hedrar Stefan Löfven att han håller rent till vänster. Ett parti med så tydliga rötter i kommunismen är inte riktigt rumsrent. Stefan Löfven fullföljer här en god, socialdemokratisk tradition att hålla Västerpartiet utanför den mest centrala makten i riket. Det är bra.

Inga kommentarer: