Norrköpings tingsrätt har i dom den 15 juli 2014 (mål B 1422-14) avgjort en fråga om straffbarhet enligt det tämligen nya straffet mot kränkande fotografering i 4 kap. 6 a § brottsbalken. Den åtalade personen frikändes, eftersom den person som fotograferades upptäckte fotograferingen samtidigt som den inträffade.
Det rörde sig om en person som klädde om inne i en provhytt i en butik, och med litet kläder på sig upptäckte en hand med en mobiltelefon instucken under provhyttens dörr. Personen klädde snabbt på sig och lämnade provhytten, och den som hade fotograferat blev upptäckt.
Rekvisit för straffbarhet är att fotograferingen sker olovligen, i hemlighet, på en privat plats, med ett tekniskt hjälpmedel. Samtliga rekvisit måste vara uppfyllda, för att en domstol skall kunna döma till straff. Domstolen fann att fotograferingen skett olovligen då den ej godkänts på något sätt, på en privat plats i och med att platsen var en provhytt, med ett tekniskt hjälpmedel i form av en telefon. Eftersom fotograferingen omedelbart upptäcktes, kunde den emellertid ej anses ha skett i hemlighet.
Det var bara brottet kränkande fotografering som omfattades av åklagarens åtal. Domstolen anmärkte dock att den inte såg att något annat brott heller hade kunnat passa väl in på det som hade hänt. Det finns således ett glapp i straffbarheten, skrev domstolen, enbart betingat av att personen i provhytten råkade upptäcka telefonen som användes vid fotograferingen.
Det händer att ny lagstiftning inte fungerar riktigt som den var tänkt, när den infördes. När lag skrivs, är det sällan möjligt att förutse alla tänkbara händelser som det vore önskvärt att förbudet skulle träffa. Den händelse som Norrköpings tingsrätt bedömde i sin dom är rimligtvis en sådan händelse. Utifrån beskrivningen av vad som hände, var situationen tydligt kränkande för den person som blev fotograferad. Domstolen har givetvis gjort rätt som har friat den åtalade, eftersom gärningen inte träffades av samtliga rekvisit i förbudet. Däremot bör riksdag och regering snarast se över möjligheten att komplettera förbudet, så att sådana här händelser i framtiden kan bli förbjudna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar