lördag 27 november 2010

Synen på monarkin

Opinionsinstitutet Synnovate har gjort en undersökning om hur många av svenska folket som vill se kung Carl XVI Gustaf sitta kvar på Sveriges tron. Det är nu 51 % som vill det, mot 64 % i februari i år.

De flesta som inte längre vill se kungen på tronen vill byta ut honom mot kronprinsessan Victoria, en av tre tillfrågade valde detta alternativ, alltså ungefär 33 %. Det innebär att (51 % + 33 % =) omkring 84 % vill ha kungen eller kronprinsessan som statschef. I princip skulle dessa kunna räknas som försvarare av vårt svenska statsskick. Det är vettigt att de flesta som vill byta ut kungen vill göra det inom ramen för våra grundlagar och ersätta honom med hans tronföljare, det är en nykter syn på monarkin.

Märkligt nog redovisar Synnovate också att endast 70 % av folket vill ha kvar monarkin. Om nu ungefär 84 % av de tillfrågade vill att Sveriges statschef skall vara kung Carl Gustaf eller kronprinsessan Victoria, men bara 70 % vill ha kvar monarkin, måste flera av dem som är mot monarkin ändå vilja ha kungen eller kronprinsessan som statschef. Det vore intressant att veta hur dessa människor tänker.

torsdag 25 november 2010

Bygg tunnelbana, inte spårväg!

Ett konsultföretag har fått i uppdrag att utreda byggandet av spårväg genom centrala Örebro. Tanken är alltså att det skulle kunna gå spårvagnar på stadens gator om några år. Det är ingen god idé.

Spårvagnar är dyra såväl i inköp som i drift. De är tunga och eftersom de går på spår på gatorna så att de inte kan väja för övrig trafik är de också farligare än all annan trafik på stadsgator. Spårvagnar löser inga problem med trängsel på centrala Örebros redan trånga gator, tvärt om kan det bli värre trängsel genom att spårvagnarna är bundna till sina spår.

Jag skulle föredra en utredning om tunnelbana och eventuellt högbana. Tunnelbana är skild från trafiken i gatuplan. Den varken störs av eller stör övrig trafik. Det är dyrt att investera i tunnelbana, men den investeringen har staden åter under flera decennier. Tunnelbanan fungerar oavsett väderlek. Stockholm och många andra städer i världen skulle i dag inte fungera utan sin tunnelbana.

Högbana går på broar och stör inte heller övrig trafik, kan vara billigare att bygga än tunnelbana, men är svårare att passa in i stadsmiljön. Högbana stör också mer än tunnelbana genom buller och skuggor och kan, liksom spårväg, störas av snörika och kalla vintrar. En bana som i innerstaden är tunnelbana kan emellertid byggas i markplan eller som högbana längre ut från centrum, där så är lämpligt.

tisdag 23 november 2010

Ansvarsfulla privata hyresvärdar

Örebros kommunala bostadsbolag Örebrobostäder AB (Öbo) sålde tidigare i år en liten del av sitt stora fastighetsinnehav. Ett antal privata bolag med erfarenhet som hyresvärdar köpte olika fastighetsbestånd och fick hyresgästerna på köpet.

Det bolag som köpte flest av Öbos sålda fastigheter, Västerstaden, gör nu om hyresnivåerna för lägenheterna i husen. Öbo har haft olika rabattsystem, som bland annat har inneburit att den hyresgäst som har tackat nej till renoveringar har fått rabatt på hyran. Västerstaden tar bort den hyresrabatten. Västerstaden menar att de behöver ta ut högre hyror för att kunna underhålla de fastigheter de har köpt.

Det är bra att Västerstaden tar sitt ansvar för underhållet av fastigheterna. Ansvar kostar pengar, och de pengarna måste en hyresvärd ta ut av sina hyresgäster, liksom en småhusägare får betala sitt eget underhåll av sitt hus.

Det sägs att Öbo är ett välskött och ansvarstagande bostadsbolag. Det vet jag inte från egen erfarenhet, jag har bara bott i hyresrätt hos privata hyresvärdar, men i huvudsak verkar det vara ett korrekt omdöme. Om Öbo inte tar ut hyror som motsvarar kostnaderna för underhåll av sina fastigheter, är det nog bra att en del av deras fastigheter har sålts till ännu mer ansvarsfulla, privata hyresvärdar.

måndag 22 november 2010

Kommunalt stöd

Leksands kommunstyrelses ordförande har på egen hand, med hänvisning till ärendets "brådskande natur", fattat beslut om att kommunen ställer säkerhet för ett lån till Leksands idrottsförenings ishockeysektion.

Det är tveksamt om ett lån som detta är lagligt. Enligt 2 kap. 8 § andra stycket kommunallagen (1991:900) får individuellt riktat stöd till enskilda näringsidkare lämnas bara om det finns synnerliga skäl för det. Kan det finnas synnerliga skäl för kommunen att ge stöd till en idrottsförening som bedriver professionelll verksamhet? Jag skulle inte bli förvånad om någon invånare i Leksands kommun skulle utnyttja reglerna om kommunalbesvär i 10 kap. kommunallagen och yrka att förvaltningsrätten upphäver beslutet.

söndag 21 november 2010

Motorväg

I går åkte vi tur och retur Stockholm med bil. Vi kunde använda den nya motorvägssträckan på E18 mellan Sagån och Enköping. Den var bra.

En särskilt trevlig detalj är de två tunnlar som vägen går igenom. Dessa är ämnade att vara så kallade ekodukter, det vill säga broar där vilda djur kan passera motorvägen. Det gör att viltstängsel kan stänga vägen för viltet och skydda både viltet och bilisterna från olyckor, samtidigt som de vilda djuren inte blir instängda utan kan röra sig över större ytor. Därmed minskas risken för inavel.

Nu är det mötesfri väg hela vägen mellan Örebro och norra Stockholm. Det är ett gott steg på vägen mot en acceptabel bilväg mellan städerna. Det som återstår är att trefältsvägarna före och efter Västerås samt motorvägen genom Västerås byts ut mot en motorväg som går utanför Västerås. Motorvägar har högre kapacitet och är säkrare än trefältsvägar. De gör inte heller bilförarna lika stressade som trefältsvägar, eftersom det går att köra om överallt och det inte finns behov av att ligga och köra långsamt bakom långtradare, husvagnar och andra.

Det finns fortfarande behov av bättre vägar från Örebro till Göteborg, Oslo, Norrköping och inte minst Mjölby för vidare färd söderut i landet.

Örebro behöver också en yttre ringled. E20 skulle kunna få en ny sträckning med motorväg som skulle gå i en böj västerut söder om Mariebergs köpcentrum, gå ihop med E18 med en klöverbladskorsning, gå väster om Karlslund och Runnaby och norr om Lundby och Lillån, för att därefter gå ihop med den nuvarande motorvägen nordost om centrala Örebro.

Det finns många motståndare till nya och bätte vägar, därför att de av miljöskäl är emot bilar. Problemet är dock inte bilarna i sig, utan våra nuvarande bilars drivmedel, som i regel förstör miljön. I framtiden kan bilar vara mycket mer miljövänliga, och vi kommer under överskådlig tid att behöva dem. Så länge vi behöver bilar, behöver vi bra bilvägar.

torsdag 18 november 2010

Odds

På Unibet kan man slå vad om vem som blir nästa ledare för Socialdemokraterna. Märkligt nog har Thomas Bodström ganska låga odds, trots att han har avsagt sig sin riksdagsplats och flyttat utomlands.

Det går att spela på huruvida det blir omval till Riksdagen perioden 2010-14, men inte huruvida det blir omval i Örebro kommun efter valet 2010. Det hade annars varit intressant att se de odds som ett spelbolag hade satt på det spelet.

söndag 14 november 2010

Slutseger

Mina funderingar kring att Red Bull Racings princip att inte ge stallorder skulle kunna kosta dem förarmästerskapet i VM i formel 1 kom på skam. Red Bulls Sebastian Vettel satte snabbaste tiden i kvalet i går och startade först, sedan ledde han och vann loppet komfortabelt. Under tiden fick hans närmsta konkurrenter Fernando Alonso och stallkamraten Mark Webber så pass dåliga resultat att Vettel gick om dem i sammandraget och vann VM. Stallorder hade alltså inte behövts.

Mark Webber ledde länge VM, men genom ett eget misstag i regnet i det tredje sista loppet i Korea var han tvungen att bryta. Det var förmodligen den avgörande händelsen som fick honom att förlora kampen om VM-titeln. Hade han inte brutit det loppet, skulle han ha kunnat vinna det sedan Vettels motor rasade i ett senare skede av loppet. I så fall hade hans sammanlagda poäng räckt för totalsegern även med dagens dåliga resultat. Å andra sidan är det svårt att säga att ett enda lopp är avgörande för ett världsmästerskap som avgörs över nitton lopp. Webber har inte varit tillräckligt bra i slutet av säsongen för att ta hem mästerskapet utan slutade trea. Ferraris Fernando Alonso kom starkt på slutet i stället, men slutade tvåa efter dagens mindre bra insats. Alonso är förmodligen ändå den bäste föraren i formel 1 just nu och kan ta fler VM-titlar kommande år.

P.S. Det här är främst en politisk blogg, och i dag har Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin avgått. Jag avstår dock från att kommentera det närmare i dag; internationellt är nyheten om vem som blir världsmästare i formel 1 betydligt större. Däremot reflekterar min bror Elias om Sahlins avgång i sin blogg, för den som vill läsa mer om det.

fredag 12 november 2010

Föreslagen till ett uppdrag, men tackade nej

Nu i veckan fick jag frågan om jag ville ha ett politiskt uppdrag i Örebro läns landsting. Efter viss eftertanke och diskussion med familjen beslutade jag mig för att tacka nej, och meddelade detta. Jag angav också kortfattat skälen för att tacka nej.

Politiken är en fritidssyssla för mig, och jag har varken tid eller ork till alltför många uppdrag vid sidan om min familj och mitt heltidsjobb. Jag är engagerad i politiken i Örebro kommun, där jag är invald som ledamot i fullmäktige mandatperioden 2010-14. Jag hoppas också på fler uppdrag än så i kommunen under mandatperioden, liksom jag är ledamot i en kommunal nämnd 2006-10. Dessutom är jag ordförande i en av de moderata partiföreningarna i kommunen. Det räcker gott så. Jag vill inte splittra mitt engagemang mellan alltför många uppdrag och föredrar att välja bort landstingspolitiken helt och hållet för att kunna göra ett bättre jobb i föreningen och kommunen.

Jag skall inte utesluta ett ännu större politiskt engagemang i framtiden, den som lever får se.

Årsdag

Vi har just lämnat den 11 november, årsdagen för vapenstilleståndet på västfronten 1918, som satte punkt för första världskriget. Det var givetvis bra att kriget tog slut, även om den största tragedin var att kriget ens började.

Enligt min mening är första världskrigets utbrott världshistoriens största tragedi. Det var ett krig som knappast någon egentligen ville ha, och som bröt ut på grund av ett flertal olyckliga omständigheter som samverkade. Kriget hade aldrig behövt bryta ut. Det dog fler soldater i första världskriget än i något annat krig i världshistorien och det var det första kriget där kemiska stridsmedel användes. Än värre var att detta krig slog sönder den gamla ordningen med stabila monarkier i Europa, som samtliga var, eller var på väg att bli, moderna demokratier. I stället drabbades först Ryssland av kommunismen, Italien och Spanien av fascismen, Tyskland av nazismen. Allt detta förde med sig andra världskriget, vilket visserligen blev nazismens och den italienska fascismens fall, men lade hela Östeuropa och stora delar av Centraleuropa under kommunismens ok.

Vi kan aldrig göra första världskriget ogjort, men vi kan arbeta för stabila demokratier och fred för framtiden.

onsdag 10 november 2010

Snöskottning

Jag skottade snö i går kväll och i morse. Som vanligt skottade jag min infart innan plogbilen kom förbi i går natt, så i morse var jag tvungen att skotta bort vallen. Det är sådant man får ta, när man bor på en väg som inte har mycket trafik. Det finns ju många andra fördelar med att bo längs en sådan väg. Vi störs sällan av trafik och vi har ganska långt till närmsta granne. Det senare är bra vid de sällsynta tillfällen då våra hundar skäller utomhus. Jag har inget att klaga på, när det gäller kommunens snöröjning på vår väg.

tisdag 9 november 2010

Sågning

Jag hade inte tänkt beröra den på sistone omtalade skvallerboken om kungen i min blogg. Det är inte mycket bevänt att nedlåta sig till sådant. Jag kan ändå mycket kort hänvisa till den sågning av boken som professor Dick Harrison gör i Svenska Dagbladet den 8 november. Det stärker min övertygelse att boken inte behöver läsas.

måndag 8 november 2010

Ledningens prioriteringar

Årets formel 1-säsong går mot sitt slut. Det är ett enda lopp kvar. Konstruktörsmästerskapet blev klart vid Brasiliens Grand Prix i går, då Red Bull Racing-Renault tog en dubbelseger och fick en ointaglig ledning i mästerskapet. Än så länge är det dock oklart vilken förare som kommer att vinna världsmästerskapet för förare.

Det är fyra förare som har teoretisk chans att vinna VM. Ferrariföraren Fernando Alonso leder VM, men Red Bull-förarna Mark Webber och Sebastian Vettel är inte så långt efter. McLaren-Mercedes förare Lewis Hamilton har också en teoretisk chans att vinna VM, även om den inte är stor.

Webber vinner VM om han vinner nästa lopp och Alonso blir som bäst trea. Vettel har svårare att vinna, han ligger fler poäng efter Alonso.

Traditionellt har konstruktörerna instruerat sina förare, inom rimliga gränser, om hur de skall göra för att den av deras förare som har bäst chans att vinna VM också skall vinna. Direkta order till en förare att släppa fram den andra är inte tillåtet, men förarna får själva välja att släppa fram sin kamrat och konstruktören kan göra förarna uppmärksamma på vad som kan krävas för att säkra VM-segern för en av dem. Så kan en förare som från början var självklar försteförare bli hjälpförare åt den som från början var andreförare, därför att den senare har lyckats bättre genom säsongen. För två år sedan var Ferraris Kimi Räikkönen regerande världsmästare och självklar försteförare större delen av säsongen, men i slutet låg hans lagkamrat Felipe Massa närmare totalsegern och fick därför störst hjälp av hela laget.

Det skulle ligga nära till hands att tro att Red Bull skulle favorisera Webber, som är närmare totalsegern än vad Vettel är. Så är det nu tydligen inte, Red Bull hävdar envist att de inte ger en förare fördelar framför en annan. Vettel vann i Brasilien, trots att han hade kunnat släppa förbi Webber, som i så fall hade hamnat en enda poäng efter Alonso i sammandraget när Alonso slutade trea i loppet. Om slutet av nästa lopp skulle se likadant ut, skulle Alonso vinna VM om inte Vettel skulle släppa förbi Webber, medan Webber skulle vinna VM om han skulle bli förbisläppt av Vettel.

Det låter tokigt att Red Bull envisas med att Vettel inte skall behöva släppa förbi Webber, och alltså kunna skänka Alonso totalsegern. Ännu mer tokigt låter detta, eftersom Red Bull tidigare under säsongen har favoriserat Vettel framför Webber. Inför Storbritanniens Grand Prix hade Red Bull tagit fram en ny, bättre nos, men när Vettels nya nos gick sönder tog de den nya nosen från Webbers bil och satte på Vettels bil. Webber lyckades då vinna loppet i alla fall, men sade i efterhand att om han hade upplevt detta tidigare hade han inte skrivit på det kontrakt för nästa säsong som han då redan signerat. Kanske är det så att Red Bull favoriserar Vettel, och just därför låtsas inte favorisera någon när Webber ligger bättre till att ta världsmästerskapet.

För egen del tycker jag att Red Bulls påstådda taktik att inte hjälpa den ene mer än den andre, utan att den snabbaste för dagen måste få vinna loppet, är ett konstigt sätt att utöva ledarskap, eller snarare ett konstigt skäl att inte utöva ledarskap. Även om båda förare skulle få samma möjligheter från början, borde det vara självklart att mot slutet ge mer hjälp till den som är närmast totalsegern, i vart fall i ett sista lopp där totalsegern annars kan hamna hos en förare som tillhör ett helt annat stall. Det borde vara självklart för ledare i alla olika situationer och branscher.

fredag 5 november 2010

Uppskjuten uppskjutning

Rymdfärjan Discoverys planerade uppskjutning, som jag skrev om i går, har blivit skjuten på framtiden. En bränsleläcka gör att starten kan bli försenad i upp till tre veckor. Så kan det gå, jag gissar att Discoverys ålder spelar roll för förseningen. Återigen: det är märkligt att det ännu inte finns ersättare för rymdfärjorna.

torsdag 4 november 2010

Discovery

Den amerikanska rymdfärjan Discovery kommer att lyfta i morgon, fredagen den 5 november, i stället för den planerade uppskjutningen i dag. Det blir Discoverys sista rymdfärd.

Det är i sig inget konstigt att rymdfärjorna pensioneras nu, de är konstruerade på 1970-talet och använder alltså teknik som är över trettio år gammal. Mycket få avancerade tekniska produkter som är så gamla används fortfarande i praktiskt bruk för det som de byggdes för; bilar räknas exempelvis som veteraner när de är över trettio år gamla, medan datorer anses vara gamla när de är över tre år. Det konstiga är snarare att USA:s rymdmyndighet NASA inte har någon ersättare till rymdfärjorna som är klar för praktiskt bruk på länge än. Den internationella rymdstationen får nu enbart förlita sig på ryska uppskjutningar.

Rymdprogram är dyra, men mänsklighetens framtid finns i rymden. Förr eller senare tar Jordens naturresurser slut, då måste vi ta råvaror från andra himlakroppar. I stället för att frakta alla dessa råvaror till Jorden, kan vi frakta mänskligheten till dem.

Jorden är mänsklighetens vagga, Solsystemet vår barnkammare. Än så länge är mänskligheten att likna vid ett spädbarn som bara precis har börjat sträcka sig ut över vaggans kanter till resten av barnkammaren. När rymdfärjorna pensioneras utan att få ersättare, är det som att en av de trevande händerna på vaggans ytterkant återigen dras in. Så når vi inga framsteg.

onsdag 3 november 2010

Val

Det har nog inte undgått någon att det var val i USA i går. Trenden gick åt höger: Republikanerna fick majoritet i Representanthuset och minskade Demokraternas majoritet i Senaten. Även i flera guvernörsval var det Republikanerna som vann. Till viss del var det en reaktion på den dåliga ekonomin och att återhämtningen inte har gått så fort som väntat efter förra årets djupa lågkonjunktur. Till viss del var det också en reaktion på den socialistiska politik som Demokraterna har fört.

Nu återstår det att se om Republikanerna kan behålla detta momentum till presidentvalet om två år, så att amerikanerna kan få en bättre statschef än demokraten Barack Obama. Det beror mycket på vem som blir Republikanernas kandidat. Barack Obamas stora styrka är hans retorik, den måste matchas på ett bra sätt. Det finns risk för att han med retorikens hjälp kan sitta kvar.

Bland intressanta valresultat finns guvernörsvalet i Connecticut. Det ser ut som om Demokraternas kandidat Dan Malloy kommer att besegra Republikanernas Tom Foley, trots att Foley ser ut att få fler röster än Malloy. Detta blir första gången på två decennier som den annars starkt demokratiskt dominerade delstaten Connecticut får en demokrat som guvernör.

tisdag 2 november 2010

Journalister och anklagelser

I dag hade jag en insändare i Nerikes Allehanda med anledning av alla angrepp i massmedia mot Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten. Insändaren var delvis redan överspelad när den publicerades, eftersom överåklagare Gunnar Stetler beslutat i går att det inte blir någon förundersökning mot Sofia Arkelsten. Grunden för min insändare är likafullt alltid aktuell, journalister skall inte komma med grundlösa anklagelser.

Här följer insändaren:

Fredagen den 29 oktober skrev Lars Ströman en ledarkrönika om riksdagsledamöters resor. Han berättade att Riksenheten mot korruption nu skall granska resan som Shell bjöd riksdagsledamoten och moderata partisekreteraren Sofia Arkelsten på. Därnäst kritiserade han Fredrik Reinfeldt för att inte ha sagt att resan var fel.

Det finns inget skäl för Fredrik Reinfeldt att säga att Sofia Arkelstens resa var fel. Tvärt om, det hade varit fel att säga så innan Riksenheten mot korruption har granskat resan.

Sverige har ett oberoende rättsväsende. Ur rättsväsendets synvinkel förutsätts alla människor vara oskyldiga till dess de har blivit dömda för brott i domstol. Polis, åklagare och domstolar skall utreda misstänkta brott objektivt, oberoende av vad politiker, journalister eller andra människor säger. Politiker skall inte föregripa en sådan utredning genom att säga att en resa var fel, innan Riksenheten mot korruption har utrett resan. Det bör inte heller journalister säga.

Visst kan, och bör, journalister undersöka och rapportera om misstänkta brott som politiker begår. Mutbrott är emellertid ingen enkel sak att utreda. Det kan vara lätt att konstatera att en viss person har bjudits på en resa, men det är därmed inte givet att personen i fråga har begått något fel.

Enligt Svenska Dagbladet den 28 oktober 2010 åkte den centerpartistiske riksdagsledamoten Erik A Eriksson på en likadan resa som Sofia Arkelsten, men året före henne. Den resan har utretts av åklagare, men åklagaren lade ned utredningen. Det är rimligt att anta att en utredning av Sofia Arkelstens resa skulle leda fram till samma resultat.

Innan den rättsliga prövningen är klar saknas det skäl att säga att resan var fel. Om prövningen inte ens leder till åtal, vilket som sagt framstår som rimligt, finns det snarast skäl för en del journalister att rannsaka sin kritik och sitt sätt att bedriva politisk journalistik.

måndag 1 november 2010

Valrörelse igen?

Vi vet inte säkert, men det kan inte uteslutas att det blir omval i Örebro kommun i början av nästa år, eller åtminstone i delar av kommunen. Det finns därför skäl att fundera över hur en valrörelse vid ett omval skulle se ut. I kväll var vi några i föreningen som träffades och spånade kring idéer.

För min del tror jag inte att det blir omval. Jag tror inte att det är sannolikt att de fel som kan ha begåtts vid valet kan ha påverkat valutgången. Det är väldigt ovanligt med omval i Sverige. Tyvärr måste vi nog leva med det osäkra parlamentariska läget som det ordinarie valet gav. Kanske blir det nya förhandlingar om majoriteter om valprövningsnämnden väl kommer fram till att valet inte skall göras om. Vi får se vad som händer.