torsdag 25 november 2010

Bygg tunnelbana, inte spårväg!

Ett konsultföretag har fått i uppdrag att utreda byggandet av spårväg genom centrala Örebro. Tanken är alltså att det skulle kunna gå spårvagnar på stadens gator om några år. Det är ingen god idé.

Spårvagnar är dyra såväl i inköp som i drift. De är tunga och eftersom de går på spår på gatorna så att de inte kan väja för övrig trafik är de också farligare än all annan trafik på stadsgator. Spårvagnar löser inga problem med trängsel på centrala Örebros redan trånga gator, tvärt om kan det bli värre trängsel genom att spårvagnarna är bundna till sina spår.

Jag skulle föredra en utredning om tunnelbana och eventuellt högbana. Tunnelbana är skild från trafiken i gatuplan. Den varken störs av eller stör övrig trafik. Det är dyrt att investera i tunnelbana, men den investeringen har staden åter under flera decennier. Tunnelbanan fungerar oavsett väderlek. Stockholm och många andra städer i världen skulle i dag inte fungera utan sin tunnelbana.

Högbana går på broar och stör inte heller övrig trafik, kan vara billigare att bygga än tunnelbana, men är svårare att passa in i stadsmiljön. Högbana stör också mer än tunnelbana genom buller och skuggor och kan, liksom spårväg, störas av snörika och kalla vintrar. En bana som i innerstaden är tunnelbana kan emellertid byggas i markplan eller som högbana längre ut från centrum, där så är lämpligt.

Inga kommentarer: