tisdag 23 november 2010

Ansvarsfulla privata hyresvärdar

Örebros kommunala bostadsbolag Örebrobostäder AB (Öbo) sålde tidigare i år en liten del av sitt stora fastighetsinnehav. Ett antal privata bolag med erfarenhet som hyresvärdar köpte olika fastighetsbestånd och fick hyresgästerna på köpet.

Det bolag som köpte flest av Öbos sålda fastigheter, Västerstaden, gör nu om hyresnivåerna för lägenheterna i husen. Öbo har haft olika rabattsystem, som bland annat har inneburit att den hyresgäst som har tackat nej till renoveringar har fått rabatt på hyran. Västerstaden tar bort den hyresrabatten. Västerstaden menar att de behöver ta ut högre hyror för att kunna underhålla de fastigheter de har köpt.

Det är bra att Västerstaden tar sitt ansvar för underhållet av fastigheterna. Ansvar kostar pengar, och de pengarna måste en hyresvärd ta ut av sina hyresgäster, liksom en småhusägare får betala sitt eget underhåll av sitt hus.

Det sägs att Öbo är ett välskött och ansvarstagande bostadsbolag. Det vet jag inte från egen erfarenhet, jag har bara bott i hyresrätt hos privata hyresvärdar, men i huvudsak verkar det vara ett korrekt omdöme. Om Öbo inte tar ut hyror som motsvarar kostnaderna för underhåll av sina fastigheter, är det nog bra att en del av deras fastigheter har sålts till ännu mer ansvarsfulla, privata hyresvärdar.

Inga kommentarer: