onsdag 3 november 2010

Val

Det har nog inte undgått någon att det var val i USA i går. Trenden gick åt höger: Republikanerna fick majoritet i Representanthuset och minskade Demokraternas majoritet i Senaten. Även i flera guvernörsval var det Republikanerna som vann. Till viss del var det en reaktion på den dåliga ekonomin och att återhämtningen inte har gått så fort som väntat efter förra årets djupa lågkonjunktur. Till viss del var det också en reaktion på den socialistiska politik som Demokraterna har fört.

Nu återstår det att se om Republikanerna kan behålla detta momentum till presidentvalet om två år, så att amerikanerna kan få en bättre statschef än demokraten Barack Obama. Det beror mycket på vem som blir Republikanernas kandidat. Barack Obamas stora styrka är hans retorik, den måste matchas på ett bra sätt. Det finns risk för att han med retorikens hjälp kan sitta kvar.

Bland intressanta valresultat finns guvernörsvalet i Connecticut. Det ser ut som om Demokraternas kandidat Dan Malloy kommer att besegra Republikanernas Tom Foley, trots att Foley ser ut att få fler röster än Malloy. Detta blir första gången på två decennier som den annars starkt demokratiskt dominerade delstaten Connecticut får en demokrat som guvernör.

Inga kommentarer: