söndag 14 november 2010

Slutseger

Mina funderingar kring att Red Bull Racings princip att inte ge stallorder skulle kunna kosta dem förarmästerskapet i VM i formel 1 kom på skam. Red Bulls Sebastian Vettel satte snabbaste tiden i kvalet i går och startade först, sedan ledde han och vann loppet komfortabelt. Under tiden fick hans närmsta konkurrenter Fernando Alonso och stallkamraten Mark Webber så pass dåliga resultat att Vettel gick om dem i sammandraget och vann VM. Stallorder hade alltså inte behövts.

Mark Webber ledde länge VM, men genom ett eget misstag i regnet i det tredje sista loppet i Korea var han tvungen att bryta. Det var förmodligen den avgörande händelsen som fick honom att förlora kampen om VM-titeln. Hade han inte brutit det loppet, skulle han ha kunnat vinna det sedan Vettels motor rasade i ett senare skede av loppet. I så fall hade hans sammanlagda poäng räckt för totalsegern även med dagens dåliga resultat. Å andra sidan är det svårt att säga att ett enda lopp är avgörande för ett världsmästerskap som avgörs över nitton lopp. Webber har inte varit tillräckligt bra i slutet av säsongen för att ta hem mästerskapet utan slutade trea. Ferraris Fernando Alonso kom starkt på slutet i stället, men slutade tvåa efter dagens mindre bra insats. Alonso är förmodligen ändå den bäste föraren i formel 1 just nu och kan ta fler VM-titlar kommande år.

P.S. Det här är främst en politisk blogg, och i dag har Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin avgått. Jag avstår dock från att kommentera det närmare i dag; internationellt är nyheten om vem som blir världsmästare i formel 1 betydligt större. Däremot reflekterar min bror Elias om Sahlins avgång i sin blogg, för den som vill läsa mer om det.

Inga kommentarer: