torsdag 4 november 2010

Discovery

Den amerikanska rymdfärjan Discovery kommer att lyfta i morgon, fredagen den 5 november, i stället för den planerade uppskjutningen i dag. Det blir Discoverys sista rymdfärd.

Det är i sig inget konstigt att rymdfärjorna pensioneras nu, de är konstruerade på 1970-talet och använder alltså teknik som är över trettio år gammal. Mycket få avancerade tekniska produkter som är så gamla används fortfarande i praktiskt bruk för det som de byggdes för; bilar räknas exempelvis som veteraner när de är över trettio år gamla, medan datorer anses vara gamla när de är över tre år. Det konstiga är snarare att USA:s rymdmyndighet NASA inte har någon ersättare till rymdfärjorna som är klar för praktiskt bruk på länge än. Den internationella rymdstationen får nu enbart förlita sig på ryska uppskjutningar.

Rymdprogram är dyra, men mänsklighetens framtid finns i rymden. Förr eller senare tar Jordens naturresurser slut, då måste vi ta råvaror från andra himlakroppar. I stället för att frakta alla dessa råvaror till Jorden, kan vi frakta mänskligheten till dem.

Jorden är mänsklighetens vagga, Solsystemet vår barnkammare. Än så länge är mänskligheten att likna vid ett spädbarn som bara precis har börjat sträcka sig ut över vaggans kanter till resten av barnkammaren. När rymdfärjorna pensioneras utan att få ersättare, är det som att en av de trevande händerna på vaggans ytterkant återigen dras in. Så når vi inga framsteg.

Inga kommentarer: