onsdag 12 januari 2011

Betyg bör inte kunna överklagas

Det finns de som anser att det bör införas en möjlighet för elever i grund- och gymnasieskolor att överklaga sina betyg. Det är inte någon god idé.

Mattias Lundbäck anför ett relevant argument: det kan bli mer orättvist, om det leder till att bara de som har engagerade föräldrar överklagar betyg.

Min egen tyngsta invändning har med överklagandeinstitutet i sig att göra. Det organ som prövar ett överklagande måste ha en reell möjlighet att göra en minst lika bra prövning som tidigare instans. En lärare undervisar oftast elever i minst en termin innan första betygsättning och ofta i flera år innan det slutliga betyget sätts. Det är omöjligt för en domstol eller annan överprövningsinstans att ha samma inblick som läraren i vad eleven kan eller ej.

Jag jämför med förarprov för körkort, de kan inte heller överklagas. Orsaken är naturligtvis att en överprövningsinstans inte alls kan ha samma inblick i hur körprovet avlöpte som den förarprövare som följde med i fordonet vid körprovet. Den som har misslyckats på förarprovet kan i stället göra ett nytt förarprov inom kort. Enligt min mening borde motsvarande resonemang vara giltigt för betyg i skolan.

En lösning är, som Mattias Lundbäck föreslår (länk som ovan), att införa en centralt administrerad studentexamen. En annan lösning, som också skulle kunna införas, är att elever får möjlighet att tentera upp betyg som de har anledning att klaga på.

Inga kommentarer: