lördag 15 januari 2011

Befolkningsutveckling

Storstockholm växer så det knakar. Nya siffror visar att Stockholms stad har närmare 850 000 invånare och Stockholms län har över 2 miljoner invånare.

En stor del av befolkningsökningen beror på arbetskraftsinvandring, medan en annan del beror på att det föds relativt många barn i Stockholms län. Den direkta orsaken till det myckna baranfödandet beror på befolkningsstrukturen, många unga bor i Stockholmsområdet.

Födsloöverskottet i Stockholmsområdet är ganska udda. Det tycks annars som om minskade födelsetal går hand i hand med en hög materiell standard. Japan har en kraftigt minskande befolkning. Samtidigt får allt fler delar av världen en materiell status som liknar vår. Jag skulle förmoda att Stockholms födsloöverskott är lokalt, men att vi totalt i Sverige fortfarande har födslounderskott. Det finns de som anser att ett födslounderskott kan åtgärdas med ökad arbetskraftsinvandring. Vad händer i så fall när så gott som alla har hög materiell standard runt om i världen? Om hela Jorden då får födslounderskott kan befolkningsminskningen i Sverige knappast åtgärdas med arbetskraftsinvandring. Hur skall det åtgärdas?

Inga kommentarer: