fredag 7 januari 2011

Studier i efterhand

I och med det senaste riksdagsvalet var det 126 personer som slutade vara riksdagsledamöter. Flera av dem har inga tidigare jobb att gå tillbaka till efter tjänstledighet eller nya jobb att ägna sig åt. De försörjs ändå genom riksdagens inkomstgaranti. Samtliga har möjlighet att få hjälp med att söka jobb av särskilda s.k. jobbcoacher med att söka jobb, men bara 15 av dem utnyttjar denna hjälp.

Några av dem som inte söker jobb är Karin Svensson Smith och Lage Rahm, båda miljöpartister. Båda skall i stället ägna sig åt universitetsstudier. Lage Rahm säger att det är bättre att söka jobb efter studierna.

Det märkliga är inte att det finns en inkomstgaranti. Riksdagsledamöter skall inte vara rädda för att vara kontroversiella och kanske behöva avgå, för att de vill behålla sin lön. Det märkliga är hur många som utnyttjar inkomstgarantin. Allra märkligast är hur man med sin egen självkänsla i behåll kan utnyttja inkomstgarantin för att finansiera studier. Är det inte meningen att riksdagsledamöter skall vara välutbildade redan när de börjar ett så viktigt värv som att företräda folket i riksdagen?

Inga kommentarer: