fredag 21 januari 2011

Moralism

Det har väckt debatt att Apple moraliserar på Internet. Apple tillåter inte vad som helst i sin butik Appstore. Det som visar för mycket naket eller sex är inte tillåtet, ej heller det som företaget ser som kritik av religion eller som grov satir gentemot offentliga personer.

Jag är för ett öppet samhälle och mot alla former av censur. Apple är en privat aktör på en öppen marknad, därför är jag inte så upprörd, därför att de som är missnöjda väljer att handla med andra företag. Däremot tror jag att Apples inställning i längden kommer att slå tillbaka på företaget.

I början av 80-talet låg videoband i framkanten för teknikutvecklingen. Det fanns tre huvudsakliga system att välja på: VHS, Betamax och 2000. Det tekniskt bästa var 2000, men Philips som hade utvecklat det lät inte andra använda tekniken. Betamax sägs ha varit tekniskt bättre än VHS, men VHS tog en mycket större marknadsandel och kom att konkurrera ut de andra systemen. En av orsakerna var att de som ägde rätten till systemet VHS tillät att pornografiska filmer skulle spelas in och distribueras via systemet, vilket de andra rättighetsinnehavarna inte tillät.

Sex säljer. Om Apple vidhåller sin njugga attityd till sex kan Apple med sina appar gå samma väg som Betamax och 2000 - fram till nästa teknikbyte, förstås.

Inga kommentarer: