Det är en historisk dag i dag. För exakt femtio år sedan reste den första människan ut i yttre rymden. Den sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin lämnade Jorden på morgonen den 12 april 1961. Han blev den förste, men många har följt honom. Ännu fler kommer att följa honom.
Exakt hundra år tidigare, den 12 april 1861, startade amerikanska inbördeskriget genom de konfedererades beskjutning av Fort Sumter. Det var ett fort vid den konfedererade staten Sydcarolinas kust som hölls av unionsstyrkor.
Det går inte att underskatta Jurij Gagarins och det sovjetiska rymdprogrammets insats. Samtidigt är det säkert att någon annan människa skulle ha gjort det som Gagarin gjorde för femtio år sedan, förr eller senare, om inte han hade gjort det. Jag ser därför utbrottet av amerikanska inbördeskriget som en mer historiskt betydelsefull händelse. Det kriget hade kanske inte behövt bli av om dessa skott inte hade avlossats. Även om det hade blivit krig, hade krigets utveckling och resultat kanske blivit helt annorlunda om inte de konfedererade utan unionen hade skjutit de första skotten och därmed stämplats som angripare. Amerikanska inbördeskriget fick slut på slaveriet i den amerikanska södern, men slaveriet hade upphört förr eller senare ändå, tiden var emot det.
Den amerikanska sökmotorn Google har en bild som högtidlighåller minnet av Gagarins historiska resa i dag. Det har jag inget emot. Gagarins resa var en positiv nyhet, medan angreppet på Fort Sumter var en negativ nyhet. Vi behöver minnas de goda nyheterna. Det är också bra att påminnas om framtidsvisionerna om mänskligheten ute i rymden som var vanliga för femtio år sedan. De är inte lika vanliga nu, men lika viktiga. Det är min fasta övertygelse att mänsklighetens framtid finns i rymden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar